2013. január 3., csütörtök

Westvleteren 12


Westvleteren 12 (10,2%): És elérkezett az a pillanat is az évben (a kóstolás 2012 legvégén zajlott), amikor végre alkalmam nyílt kipróbálni az évek óta rendszeresen (2012; 2010; 2007; 2006; stb.) a világ legjobbjának kikiáltott sört, melyről fényes legendákat zengnek, az egekig magasztalják kifinomult lényét, etalonnak tekintik a kiváló főzetek dicső csarnokának szereplői között.
Méltóságteljes, letisztult üvege minden bizonnyal egy ajándékcsomag egyik tagjaként került kiemelésre társai közül, a korábban látott verziók ugyanis meglehetősen spártai palackkal büszkélkedhetnek, ami a cicomázást illeti. 
A fogyasztása során igyekeztem a lehető legjobban elhatárolódni az őt övező kultusztól, próbáltam mindenféle prekoncepciótól mentesen szemlélődni - több-kevesebb sikerrel. 
A kezdeti benyomások egy vulkanikus erejű habkitörést követően fogalmazódhattak meg bennem, melyek közül elsőként mennyeien krémes, tejszínes aromáját említeném egy lágyan pirított, mogyorós-diós-mandulás vonallal. Páratlanul sima és visszafogott, mégis összetéveszthetetlenül egyedi. És amikor krémességet említek, azt szó szerint kell érteni. Ha valaki csak könyvekben találkozott volna még e fogalommal, tökéletesebb szemléltetés egy korty Westvleterennél nem is létezik. 
Szétolvad a szánkban, lágyan elterül, szinte betapasztja a szájüreg minden egyes négyzetmilliméterét. Egy rakás alkotóelem jelenlétét véljük felfedezni, a szokásos trappista összetevők mindegyikét: diófélék, datolya, szilva, mézes harapnivalók és krémlikőr éreztetik hatásukat, az eredmény azonban lenyűgözően egyedi. Valahogy egyik fázis során sem érzünk előretörő komponenst, kitüremkedő ízjegyeket, annyira szorosan kötődik egymáshoz minden egyes molekulája a sörnek, hogy az egyes kortyok hatása minden alkalommal szinte előélet nélkül és a halványulás érzetét mellőzve, egyből a lényegre térve tör elő, pár másodperces jelenéseket idézve elő a varázslatból. 
Mintha minden ital legjavát ötvözték volna egyetlen palackban: az alkohol, mint közös nevező remekül elrejtett ereje, a likőrök gyümölcsös krémessége, a maláta teltsége egyszerre lép a színre, majd még mielőtt megfejthetnénk, megfoghatatlan összetettségbe burkolózik.
Ezen ismertető után felesleges lenne tagadni az iránta kialakult csodálatomat, melyet nem elsősorban újszerű, soha nem tapasztalt ízek parádés felvonultatása, semmint inkább a nagybetűs harmónia titokzatos létrejötte eredményez. 

8 megjegyzés:

  1. csak egyetlen kérdés: HONNAN?!?!

    VálaszTörlés
  2. rettentően irigyellek érte, hallod! ez az egyetlen hiányzó trappista és szomorú a tudat, hogy ez valószínűleg így is marad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Áh, teljesen felesleges ilyen hamar beletörődni, hidd el, nem ez az a sör, amelyikkel kapcsolatban reális lehet ez a vélemény.
      Én kb. 2-3 éve kóstolgatok komolyabb főzeteket, de idáig sem az elérhetetlenség volt a fő ok, amiért nem szereztem be egy üveggel ebből; tisztában voltam vele, hogy javarészt az őt övező misztikumot kell megfizetni a vásárlásakor, amihez persze társul egy fantasztikus ízvilág, de ez nem igazán van arányban az árával. Különösen akkor, ha túl vagyunk már egy pár belga sörön, és van úgy, hogy azt érezzük, nem nagyon tud már lelkesítőleg hatni egy újabb palack tartogatta "izgalom". Ehhez társultak még az egyébként horribilis szállítási díjak is, úgyhogy az sem könnyítette meg a dolgot.
      Az ár-érték arányra visszatérve rengeteg típust tudnék felsorolni, ami minimum felveszi vele a versenyt ízügyileg, és fele ennyibe kerül, de ami az üzenetedhez kapcsolódóan fontosabb, rengeteg olyan főzet van még, amikre vadászom, és amiknek alapjában véve szintén a valóságtól elrugaszkodott áruk van, viszont tényleg nyugodt szívvel lehet mondani rájuk, hogy szinte a lehetetlennel egyenlő feladat szert tenni rájuk.
      Ott van pl. a Three Floyds-tól a Dark Lord Russian Imperial Stout, ami amerikai körökben legalább ennyire kultikus, de ha utánanézel, láthatod, hogy annak megszerzése még a tengerentúliak számára is kihívást jelent.
      Tehát számtalan olyan darab van, amiket beszerezni embert próbáló vállalkozás, mégsem mondok le róluk - a Westvleteren igazából nem tartozik közéjük, úgyhogy szerintem ne add fel ilyan könnyen! ;)

      Törlés
    2. Ha tényleg érdekel, tudok neked adni tizenkettest és hatosat is (blond). A 12-t ötezerért, a 6-t 3000-ért.

      Törlés
    3. Hello! Engem érdekelne 1-1 mindkettőből, hol lehet felvenni veled a kapcsolatot?

      Törlés
    4. én hülye, hogy nem néztem vissza hamarabb a kesergőm után, akkor már két hete meglehetne:)
      alehunter

      Törlés